Sprawozdanie 2012

Z akcji 1% dla mojej szkoły/organizacji realizowanej w partnerstwie wraz z Stowarzyszeniem Przyjazna Szkoła został zakupiony nowoczesny rower poziomy z elektromagnetycznym systemem oporu RB600 Sportop to urządzenie, na którym ćwiczą uczniowie Zespołu Niepublicznych Placówek Oświatowych Specjalnych przy Stowarzyszeniu Budujemy Przystań w Radomiu zmagający się z chorobami neurologicznymi wieku dziecięcego.

Rower jest wyposażony w wielofunkcyjny komputer, umożliwiający optymalne dopasowanie parametrów do potrzeb, możliwości i siły rehabilitujących się na nim uczniów. Regulowane siedzisko, wyprofilowane oparcie i wyważone pedały dają podczas ćwiczeń komfortową pozycję, bezpieczeństwo oraz pewne i stabilne trzymanie. Dodatkowe rączki pozwalają na włączenie kończyn górnych do ćwiczeń szczególnie w przypadku dzieci z przepukliną oponowo-rdzeniową.

Wykorzystanie roweru stacjonarnego w terapii wpływa korzystnie na psychomotorykę, w tym koordynację, siłę i zakres ruchu u dzieci z chorobami neurologicznymi, poprawia ogólną sprawność fizyczną i wydolność układu krążeniowo-oddechowego oraz wspomaga naukę chodzenia. Trening na rowerze stacjonarnym okazał się atrakcyjną formą spędzania czasu i efektywnym sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej u dzieci otyłych. Wpłynęło to korzystnie na poprawę samopoczucia i redukcję poziomu stresu wśród uczniów.

Koszt zakupionego roweru rehabilitacyjnego wynosi 4200 zł brutto w czym 3782,90 zł pochodzi z akcji 1% dla mojej organizacji/szkoły przekazane przez Stowarzyszenie Przyjazna Szkoła z Mysłowic.

Warto zobaczyć

Praca, praca, praca...

Jeżeli lubisz wyzwania i chcesz podnosić swoje kompetencje zawodowe u nas możesz zacząć realizować siebie. Stowarzyszenie Budujemy Przystań poszukuje osoby na stanowisko ASYSTENT NAUCZYCIELA

Z bloga

• Zabawy w naśladowanie
    Relacje między dziećmi we Wczesnym Wspomaganiu Rozwoju Dziecka po wakacjach widocznie się umocniły; Franek i Natalia bawią się w karmienie lali, zabawę opartą na czynnościach…
    19Wrz
  • Czy lekarze boją się pacjentów z niepełnosprawnościami?
    ,,Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz” pisał kiedyś J. Kochanowski. Słowa poety, wciąż aktualne , bo nie ma ważniejszej rzeczy…
    11Maj

O Stowarzyszeniu

Nasze Stowarzyszenie "Budujemy Przystań" w Radomiu powstało w 2011 roku i rozpoczęło działalność na rzecz dzieci i młodzieży niepełnosprawnej.
Od roku 2012 prowadzi Zespół Niepublicznych Placówek Oświatowych Specjalnych w Radomiu, w budynku dawnego internatu Szkół Agrotechniczych, przy ulicy Wośnickiej 125c.
Jesteśmy członkami Stowarzyszenia Rodziców Na Rzecz Pomocy Szkołom ,,Przyjazna Szkoła" oraz uczestniczymy w Akcji ,,1% dla mojej szkoły". Zapoznaj się ze sprawozdaniem.
Jesteśmy członkami Ogólnopolskiej Federacji Organizacji na Rzecz Osób z Mózgowym Porażeniem Dziecięcym, której misją jest porozumienie na rzecz wdrażania zapisów Konwencji ONZ o Prawach Osób Niepełnosprawnych w Polsce (www.siecmpd.pl).

Dane kontaktowe

Stowarzyszenie Budujemy Przystań / Zespół Niepublicznych Placówek Oświatowych Specjalnych

• ul. Wośnicka 125c
    26-600 Radom